A permanent installation for a newly opened cancer care centre

ART DIRECTION & ENVIRONMENTAL DESIGN

Working with placemaking agency Futurecity and renowned graphic artist Karel Martens we created a permanent installation at the newly opened Cancer Centre designed by Richard Rogers at Guy’s and St Thomas’ Hospital in London.

Martens piece, Mountain, is located in the centre’s lift lobbies and is inspired by Thomas Mann’s The Magic Mountain, a novel which depicts a place of healing, relaxation and contemplation which is cut off from everyday life. Martens began by sourcing a selection of photographs depicting mountain landscapes and adjusted them in harmony with the distinct colours of the villages. These photographs were then transformed into patterns made up of coloured pixels that are placed on top of one another to create an illusion of depth. We worked closely with the patients and staff of the hospital to develop a suitable visual solution for Martens’ proposal.

In 2017, the contemporary arts programme that Mountain forms a part of won the prestigious international award for Interior Design and Arts at the European Healthcare Design Awards.

Designed whilst at Pentagram, under the direction of Harry Pearce. Photography by Nick Tuner.

hp_guyshospital_03
hp_guyshospital_10
hp_guyshospital_01
hp_guyshospital_02
hp_guyshospital_08